Dozajlama Nedir?

Dozajlama Nedir?

Genel anlamıyla asıl hammaddeye katkı maddesi ekleme işlemine dozajlama denir. Bu ayar oldukça hassas cihazlar ile ölçülmektedir. Karışım kalitesi açısından da önem arz etmektedir.

Dozajlama

Dozajlama İşleminin Sebepleri Nelerdir?

Plastiklere estetik görünüm kazandırmak

Sertleştirmek

Renklendirmek

Dayanıklılığı arttırmak

Esneklik sağlamak

Maliyeti olabildiğince azaltmak

Yukarıda belirtilen sebeplerin geliştirilmesi için kullanılan katkı maddeleri işlem maliyetini artıran unsurlardır. Bu sebeple tasarruflu şekilde katılmaları yani hassas dozajlanmaları gerekmektedir. Katkı maddelerinin gereğinden az ya da fazla kullanılması hedeften uzaklaşmaya yol açabilir.

 Dozajlama Çeşitleri

 Her ürünün yapısına göre farklı dozajlama işlemi kullanılmalıdır. Bu farklılığın sebebi ise maddelerin kendine has özellikleri, şekiller, katılma oranları ve hassasiyetleridir. Toz, kimyasal, gravimetrik, tekli, çoklu, volümetrik, boya ve hammadde gibi dozajlama çeşitleri mevcuttur.

Gravimetrik Dozajlama:

 Sürekli tartım ile yapılan dozajlama olarak bilinmektedir. Hammaddenin dökme yoğunluğunun sürekli olarak değişmesinden dolayı yaşanan kalite, üretim ve renk hatalarını ortadan kaldırmak için malzeme ağırlığının sürekli tartılarak yapıldığı dozajlama yöntemidir.

Kimyasal Dozajlama:

Farklı kimyasal maddelerin istenilen biçimde dozajlanmasını sağlar.

Boya ve Hammadde Dozajlama:

Belli bir orandaki yan ürünü ana hammaddeye karıştırmak için kullanılan bir yöntemdir.

Volümetrik Dozajlama:

Boya, sıvı, kırma ya da toz malzemenin hacimsel anlamda dozajlanmasına volümetrik dozajlanma yöntemi denir. Hammaddenin birden çok sebeple dökme yoğunluğu değişmesinden dolayı volümetrik dozajlama cihazları her zaman kalibre edilerek kullanılmalıdır. Kalibre işlemi yapılmadan kullanılmamalıdır.

Dozajlama Çeşitleri Örnekleri

PVC profil üretilirken çift burgulu ekstrüderler kullanılmaktadır. Bu proseste ise gerek toz şeklinde ki PVC tozu ve gerekse granül formunda ki masterbatch boya ekstrüder boğazına serbest bir biçimde akıtılarak dozajlanır. Bu işlem için vidalı dozajlama kullanılması zorunludur.

Plastik enjeksiyon makinelerinde de kırma malzeme kullanımına bağlı olarak da dozajlama şekilleri değişiklik gösterir. Masterbatch boya kullanılacak ise vidalı dozajlama kullanılabilir. Kırma katımı söz konusuysa blender adı verilen ve reçeteli olarak yığın hazırlayan farklı sistemler kullanılabilir.

Başka bir dozajlama şekli ise özellikle de transparan ürünlerin renklendirilmesi konusunda kullanılan sıvı boyalar çok hassas bir sıvı dozajlama pompaları ile dozajlanırlar.